Over mij

Een stenen brug op Cyprus als herinnering aan het delicate evenwicht en de broosheid van het menselijk bestaan…

Ik ben initiatiefnemer van Curanimae.

Ik ben drs. Luis Kaserer, geestelijk verzorger, geboren in 1953 en opgegroeid in Südtirol (Italië) in de nabijheid van de prachtige Dolomieten.  De rotsige bergen fascineren mij nog steeds even als de zee!  Hoewel een Italiaan is mijn moedertaal Duits. Na mijn Gymnasium in Brixen studeerde ik Theologie aan het internationale ‘Missionary Institute London’ in Engeland. In 1980 ben ik -samen met mijn tweelingbroer Konrad – tot R.K. priester gewijd. Na onze studie Franse taal in Parijs werkten wij als missionaris van de congregatie van de Paters van Mill Hill in Basankusu, midden in het oerwoud van het toenmalige Zaïre – de huidige Demokratische Republiek Congo. Aansluitend studeerde ik Praktische Theologie aan de K.U. Nijmegen. In 1988 begon ik mijn werk als geestelijk verzorger. Eerst werkte ik in het Bleulandziekenhuis in Gouda en later tot mijn emeritaat begin 2020 in zorginstellingen van WZH in Leidschendam, Rijswijk, Den Haag en Voorburg.

Het kwestbare bestaan van mensen  heeft mij altijd al geraakt als een appél. Het vormt mijn motivatie om mijn talenten en professionele kwaliteiten in te zetten voor een effectieve ondersteuning en begeleiding op maat van kwetsbare mensen. Mijn ervaring is dat kwetsbare mensen niet alleen kwetsbaar maar ook sterk zijn en vaak maar weinig nodig hebben om hun geestelijke (veer)kracht te hervinden om overeind te komen of te blijven en betekenisvol te kunnen leven. Naast de christelijke spiritualiteit is het gedachtengoed van de Positieve Gezondheid ( Machteld Huber) voor mij een belangrijke bron van inspiratie.

Ik ben getrouwd met Brigit, wij wonen in Gouda en samen hebben we twee inmiddels volwassen kinderen. Naast geestelijk verzorger en pastor ben ik ook labyrintwerker en begeleider van meditaties. Mijn hobbies zijn o.a. reizen, werken met hout, motorrijden en fotografie. (De foto’s van de site zijn mijn eigen foto’s)

In deze levensfase wil ik mij in de omgeving van Gouda toeleggen op geestelijke verzorging van mensen thuis. Sinds 2019 kunnen ook mensen thuis in bepaalde omstandigheden geestelijke verzorging ontvangen zoals dat b.v. in zorginstellingen al lang gebeurt. Het is een recht. Dit nieuw werkterrein in ontwikkeling zie ik als een uitdaging die goed aansluit bij mijn ervaring als geestelijk verzorger voor mensen in zorginstellingen. Met mijn praktijk ‘Curanimae’ wil ik mijn talenten, professionele kennis en vaardigheden ook in de toekomst ter beschikking stellen voor kwestbare mensen thuis, b.v. voor een luisterend oor, een goed gesprek of een zinvol ritueel als ondersteuning. Daarnaast kan ik ook zorgprofessionals en vrijwilligers helpen door ondersteuning en toerusting in hun vaak complexe taken. Een en ander wordt op dit moment in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Midden Holland uitgewerkt.

Ik voldoe aan alle door de overheid gestelde eisen voor geestelijk verzorgers voor mensen thuis. Zo ben ik SKGV geregistreerd en lid van de landelijke beroepsvereniging VGVZ. Ik volg relevante bijscholingen, intervisiebijeenkomsten en supervisie. De klachtenregeling van de beroepsvereniging VGVZ is voor mij van toepassing.

Mijn praktijk ‘Curanimae’ is ingeschreven bij de K.v.K. onder nr. 75491826.

Meer weten over geestelijke verzorging? zie: http://www.geestelijkeverzorging.nl

Mijn lijfspreuk:

‘Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.’ (M. Gandhi)