Labyrint

Naast geestelijk verzorger ben ik ook ‘labyrintwerker’. Ik heb mij verdiept in dit oeroud wonderlijk universeel fenomeen en heb ontdekt dat dit krachtig symbool nog steeds werkt. Het kan een verrassende en inspirerende toegangsweg vormen tot de innerlijke wereld van je hart en ziel. Niet voor niets bestaan er overal op de wereld prachtige oude en nieuwe labyrinten in de vrije natuur, maar ook in gebedshuizen, tempels, kathedralen en kerken zijn ze te vinden. De belangstelling vor dit oeroude en universele symbool groeit overal. Op http://www.labyrintwerk.nl is er meer informatie over de achtergrond, geschiedenis en functie van het labyrint te verkrijgen.

Bij dit boomstamlabyrint in Val Gardena (Italië, Dolomieten) was ik in 2014 als ontwerper betrokken.

Ik gebruik het labyrint graag als ritueel om verschillende gedenkwaardige momenten in het leven te markeren, zoals b.v. bij belangrijke overgangen: geboorte, volwassen worden, trouwen, jubileum, wisseling van levensfase, afscheid, herdenken etc. Ik ben inmiddels door de praktijkervaring handig in geworden bij het bouwen van vaste dan wel tijdelijke labyrinten voor bijzondere gelegenheden.

Een tijdelijk labyrint ter gelegenheid van mijn 65e verjaardag achter ons huis in Plaswijck, Gouda
Dit permanent labyrint is door Diego Dejana en mij gerealiseerd en ligt op het dorpsplein van St. Christina, Gröden, Südtirol, Italië.
Dit labyrint (type Chartres) dat met ‘het oog’ gelopen kan worden, staat voor de ingang van ‘Het Huis van de Stad’ in Gouda
Herdenken van overledenen met behulp van het labyrint in een verpleeghuis in de Randstad in 2019. De ervaring leert dat het aloude labyrint als overgangsritueel ook in onze tijd troost en steun kan bieden.