Labyrint

Naast geestelijk verzorger ben ik ook ‘labyrintwerker’. Ik heb mij verdiept in dit oeroud, wonderlijk en universeel fenomeen en heb ontdekt dat dit krachtig symbool door de eeuwen heen niets van haar magie verloren heeft. Het kan ook nu een verrassende en inspirerende toegangsweg vormen tot de innerlijke wereld van je hart en ziel. Niet voor niets bestaan er overal op de wereld prachtige oude en nieuwe labyrinten in de vrije natuur, maar ook in gebedshuizen, tempels, kathedralen en kerken. De belangstelling voor dit oeroude unieke symbool groeit wereldwijd. Op http://www.labyrintwerk.nl is meer informatie over betekenis en functie van het labyrint te vinden.

Bij dit boomstamlabyrint in Val Gardena (Italië, Dolomieten) was ik in 2014 als ontwerper betrokken.

Ik gebruik het labyrint graag als ritueel om verschillende gedenkwaardige momenten in het leven te markeren, zoals b.v. bij belangrijke overgangen: geboorte, volwassen worden, trouwen, jubileum, wisseling van levensfase, afscheid, herdenken etc. Ik ben inmiddels door de praktijkervaring handig in geworden bij het bouwen van vaste dan wel tijdelijke labyrinten voor bijzondere gelegenheden.

Een tijdelijk labyrint ter gelegenheid van mijn 65e verjaardag achter ons huis in Plaswijck, Gouda
Dit permanent labyrint is door Diego Dejana en mij gerealiseerd en ligt op het dorpsplein van St. Christina, Gröden, Südtirol, Italië.
Dit labyrint (type Chartres) dat met ‘het oog’ gelopen kan worden, staat voor de ingang van ‘Het Huis van de Stad’ in Gouda
Herdenken van overledenen met behulp van het labyrint in een verpleeghuis in de Randstad in 2019. Mijn jarenlange ervaring daarmee leert dat dit overgangsritueel in tijden van verdriet, afscheid en rouw op een unieke manier troost, verlichting en steun kan bieden.
Mijn ontwerp van het kruidenlabyrint in het voedselbos in Waspik werd door vlijtige handen aangelegd en geopend op 11 september 2020.

Februari 2021: Eindelijk!

Een reisgids om thuis te komen

Boek: Wegwijs in het labyrint

Ik ben één van de schrijvers van het boek Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen. Ik  maak deel uit van een groep LabyrintWerkers uit Nederland en België die wijsheid en kennis over (werken met) het labyrint gedurende bijna 7 jaar hebben samengebracht in dit nieuwe boek. Vanaf woensdag 17 februari 2021 is Wegwijs in het labyrint o.a. in de boekhandel te verkrijgen. Om trots op te zijn!

Rijk geïllustreerde gids

Wegwijs in het labyrint is een rijk geïllustreerde gids waarin je van alles kunt ontdekken over het labyrint. Het boek vertelt over de oorsprong van het labyrint en labyrintverhalen in verschillende culturen. Je krijgt informatie om het labyrint te tekenen, te lopen, zelf aan te leggen en te gebruiken bij vieringen en herdenkingen. Het is ook een boek om naar te kijken. Met afbeeldingen van labyrintvormen en foto’s van labyrinten en labyrintkunst. Wegwijs in het labyrint nodigt je uit het labyrint zelf te ervaren en met anderen te beleven.

Tot de kern komen

In boeken en films wordt het labyrint vaak verward met een doolhof. Een labyrint heeft één enkel pad dat slingerend naar binnen leidt. Je hoeft slechts het pad te volgen om in het centrum uit te komen. Inzichten en inspiratie neem je mee terug naar buiten. Het labyrint helpt je tot de kern te komen en antwoorden in jezelf te vinden. In een doolhof verlies je de weg, het labyrint wijst je de weg. Het biedt reizigers waar ook ter wereld de gelegenheid thuis te komen op de reis van hun leven.

Gegevens boek

Titel:                    Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen

Auteur:                LabyrintWerk

Uitgever:             MB Communicatie, Gassel, 2021

Uitvoering:         88 pagina’s, hardcover, met leeslint

ISBN                     978-90-812921-8-4

Prijs:                     € 21,50

Te koop:             In de boekwinkel of via de uitgever: www.mbwebshop.nl.

Informatie via uitgever

Voor extra informatie over het boek en voor extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met uitgever Monica Boschman, MB Communicatie, 06 363 283 59, e-mail: info@mbcommunicatie.nl.

Sneeuwlabyrint tijdens een begeleidingsgesprek met een cliënt gemaakt en gebruikt op 10 febr 2021